La fuerza de las convicciones

03.05.2011 | 18:14
 

Àngel Duarte escribe en el Diari de Girona sobre la muerte de Bin Laden y la situación de la geoestrategia mundial al inicio del siglo XXI, heredera de la Guerra Fría:

Tot i l’evidència aportada per centenars d’atemptats -algun de ben proper- una part significativa de les opinions públiques es resisteixen a reconèixer l’amenaça que comporta el terrorisme jihadista. No és el cas de l’opinió nord-americana. La convicció ciutadana facilità la continuïtat en les polítiques exteriors entre les administracions Bush i Obama, en la definició dels enemics i en l’adopció d’estratègies de confrontació de llarga durada. L’altra cara de la moneda ha estat la neutralització de les crítiques i l’admissió molt matisada dels errors comesos, des de Guantánamo a l’Iraq. Un cert grau d’unanimitat resulta imprescindible per vèncer. És el ciment que fa possible la combinació dels instruments d’intervenció: la intel·ligència, la diplomàcia, l’operació militar. […] Obama podrà fer front al seu fracàs en l’agenda interior tot posant l’èmfasi en la determinació mantinguda en la lluita contra el terrorisme islàmic. Ossama, amb la seva resistència martirial, haurà guanyat el cor de no pocs musulmans. Alguns d’ells, probablement, entre els protagonistes de les onades democratitzadores que estan tenint lloc a tot el món àrab, des del Magreb al Máshreq, i que, fins ara, havien mostrat una quasi completa indiferència per l’agenda jihadista. Un cos llançat al mar pot fer reviure conviccions que estaven mig mortes.