Cataluña

La AN envía a Barcelona el bloqueo del Parlamento autonómico y el acoso a algunos diputados autonómicos

La Audiencia Nacional considera que el Parlamento autonómico es un ‘alto organismo de la Comunidad Autónoma de Cataluña’ y no un alto organismo de ‘la nación’ española.

Redacción
Lunes, 30 de enero de 2012 | 13:45

La ex consejera de Justicia e Interior, Montserrat Tura, marcada "como los nazis"; la ex consejera de Salud Marina Geli, zarandeada por los 'indignados'; y una imagen del una de las entradas al parque de la Ciudadela (fotos: TV3).

La Audiencia Nacional (AN), finalmente, no investigará el bloqueo del Parlamento autonómico y las agresiones a los diputados autonómicos que un grupo de indignados llevó a cabo el pasado 15 de junio. La Sala de lo Penal del Alto Tribunal ha remitido a un juzgado de Barcelona toda la información para que continúe con la investigación.

La AN, por lo tanto, ha tomado en cosideración la petición de doce de los 22 imputados en el proceso judicial que habían solicitado que la Audiencia Nacional no es competente para enjuiciar los supuestos delitos de los que se les acusa, y ha rechazado el criterio del juez Eloy Velasco, instructor de la causa abierta y que llegó a trasladarse a Barcelona para tomar declaración a los diputados autonómicos agredidos y bloqueados.

Competencia inicial de la Comunidad Autónoma

Según han publicado varios medios este lunes, la Sala de lo Penal del Alto Tribunal considera que el Parlamento autonómico es un ‘alto organismo de la Comunidad Autónoma de Cataluña’, tal y como han alegado los imputados, y no un alto organismo de ‘la nación’ española, como alegó el juez instructor. Así, la AN no tendría competencias sobre los supuestos delitos.

Además, los indignados encausados han alegado que los diputados autonómicos están aforados ante el Tribunal Superior de Justicia de Cataluña (TSJC), por lo que son los tribunales autonómicos los que han de juzgar los hechos. A partir de ahora -la decisión se comunicará a las partes en breve- los abogados (que han celebrado la decisión de la AN) de los acusados podrían pedir, incluso, el archivo de la causa.

Temas: ,

3 Comments en “La AN envía a Barcelona el bloqueo del Parlamento autonómico y el acoso a algunos diputados autonómicos”

NOTA: Sean respetuosos con sus comentarios. Se borrarán los comentarios cuyo contenido o enlaces puedan ser considerados difamatorios, vejatorios o insultantes. Recuerden siempre que las formas importan y que hay muchas formas de decir lo mismo. Gracias por participar.
 1. CATALONIA IS NOT SPAIN - Lunes, 30 de enero de 2012 a las 17:21

  Denucien la Guàrdia Civil per agredir un jove per parlar en català al Prat

  En un cas que recorda el que va succeir a Palma, un jove denuncia que un agent del cos espanyol se’l va endur a una petita habitació i el va agredir per haver-li parlat en català

  Un jove advocat ha denunciat que un agent de la Guàrdia Civil el va agredir aquest darrer divendres a l’aeroport del Prat per no haver parlat en català, segons ha informat en declaracions al diari Ara. El jove havia d’agafar un vol a Madrid per continuar el seu “màster” però uns agents de la Guàrdia Civil van aturar-lo al detector de metalls tot i que l’aparell no havia sonat en passar-hi. Quan li van preguntar en castellà si tenia “cap problema” ell els va respondre en català, fet que va comportar els incidents que ha denunciat. L’agent que tenia el rang de caporal va adoptar una actitud “agressiva i burlesca” i li va exigir que parlés en castellà. El jove va evitar reaccionar a l’amenaça perquè “volia evitar problemes” per no perdre el vol, però en canvi els agents el van traslladar a una petita sala propera apartada on no hi havia ningú. Allà el caporal el va agredir a la cuixa amb un objecte metàl·lic i amb les mans mentre l’insultava, en una sucessió de fets que recorden els que també va patir un home a l’aeroport de Palma, que fou igualment conduït a una petita habitació apartada i agredit per la Guàrdia Civil pel mateix “delicte” d’haver parlat en català.

  En aquest cas el jove advocat va començar a parlar en castellà tot just es va adonar que el portaven a un lloc apartat, amb intenció de col·laborar, però ja no hi va ser a temps perquè l’agent de més rang no atenia a raons. Segons el relat d’Ara.cat:
  “un cop dins l’habitació, amb només una cadira i una taula, D.T. recorda que li van fer treure les sabates i la jaqueta i el caporal li va pegar un fort cop a la cuixa amb una porra o un altre objecte metàl·lic que el va fer caure i li va adormir la cama durant una hora. Segons el denunciant, tot seguit l’agent el va tirar a la cadira i allí el va colpejar cinc vegades amb la mà estesa -per no deixar marca- mentre li cridava “polaco de mierda” i “habla castellano si tienes cojones”. Mentre, l’agent més jove s’ho mirava “perplex”. Després de les agressions, el van fer sortir de la sala i, en veure que trucava a emergències per denunciar la situació, van decidir denunciar-lo ells per insults i per no voler-se identificar. D.T., que no va voler firmar el document, va exigir enmig d’un atac d’ansietat conèixer els números de placa dels agents i tenir una còpia de la seva denúncia -els coneixements com a advocat li recomanaven aquestes i altres actuacions-, tot i que només hauria aconseguit això últim després de pressionar”.
  Quan va poder sortir de l’espai internacional va córrer a denunciar el cas als Mossos d’Esquadra de l’aeroport, tot i que aquests no podien accedir més enllà de la zona del detector de metalls ja que no hi tenen competències. Segons la versió del denuciant, els Mossos el van atendre “exquisidament” i seguidament li van recomanar que denunciés el cas. Després el van acompanyar al CAP més proper per a que fos atès per un metge i per tal que pugués acreditar les agressions que denunciava.

  El jove ha assegurat a l’Ara.cat que el pitjor de tot ha estat “la vexació i l’abús de poder” que no pas l’agressió física. Per tot plegat ara vol arribar “fins el final del cas” i portar a judici tant la denúncia falsa dels Guàrdies Civils com la violència i la retenció il·legal de la que va ser víctima. Les càmeres de l’aeroport poden certificar que no hi va haver cap actitud violenta d’ell cap als agents, explica, i també es podrà veure que sempre es va mostrar col·laborador. El jove no entén la situació patida i atribueix l’agressió exclusívament a la discriminació lingüística per haver contestat en català a l’aeroport del Prat. Per això espera que publicitar el cas serveixi per fer saber que “en plè segle XXI” encara passen situacions com aquesta.

 2. santi - Lunes, 30 de enero de 2012 a las 19:32

  El CATALONIA este está para que lo encierren. !que cruz señor ¡

 3. R. S. - Lunes, 30 de enero de 2012 a las 22:47

  Esto se arreglará entre catalanes. Ojalá siempre fuera así.

Suscripción RSS a los comentarios de esta entrada.