Internacional

Los nacionalistas ganan las elecciones regionales en Escocia, por mayoría absoluta, pero se hunden en Gales

Salmond (SNP) revalida como primer ministro regional de Escocia e intentará que se celebre un referendo para que la región tenga más autonomía. En Gales, los laboristas se quedan a un escaño de la mayoría absoluta y podrán pactar con los liberal-demócratas.

Redacción
Viernes, 6 de mayo de 2011 | 21:23

Reparto de escaños de los parlamentos regionales de Escocia y Gales, tras el recuento final de los votos de las elecciones de 2011 (gráfico: 'The Guardian').

El Partido Nacional Escocés (SNP) ha ganado las elecciones regionales de Escocia por mayoría absoluta. Alex Salmond, primer ministro regional, revalida el cargo mejorando los resultados de 2007. Las elecciones celebradas este jueves han sido las cuartas del Parlamento regional escocés, desde que en 1999 se constituyera por primera vez en su historia. Es la primera vez que un partido obtiene la mayoría absoluta.

Entre los objetivos del SNP se encuentra la celebración de un referendo de independencia en Escocia. Con esta mayoría absoluta Salmond podrá plantear la celebración del referendo, si bien el Gobierno del Reino Unido ya se ha opuesto a que se lleve a cabo. Y, además, ha centrado su campaña electoral en salir de la crisis económica por encima de todo. A partir de ahora, debido a que el Reino Unido no tiene Constitución, Salmond planteará la convocatoria de un referendo con el objetivo de que Escocia tenga “un futuro constitucional”. No es probable que el referendo, en caso de llevarse a cabo, sea vinculante.

Referendo no independentista

Los grandes derrotados han sido los laboristas y los liberal-demócratas que han perdido 7 y 12 escaños, respectivamente. Así, tras el SNP que ha obtenido 69 (23 más que en 2007) de los 129 escaños posibles, queda el Partido Laborista, con 37 escaños (7 menos que en 2007); el Partido Conservador, con 15 (5 menos); Partido Liberaldemócrata, con 5 (12 menos); más tres escaños de partidos menores.

Salmond ha avanzado que la primera demanda al Gobierno del primer ministro conservador David Cameron será que el Parlamento regional tenga mayor control de la gestión de los impuestos en Escocia. Solo después, el SNP presentará la propuesta de referendo. Cameron, que felicitó a Salmond nada más conocer el resultado, ya ha advertido que no hay opción para la independencia de Escocia. “Creo firmemente en el Reino Unido”, ha añadido.

A Salmond, además, se le une un segundo problema. Las encuestas indican que los independentistas en Escocia nunca han sobrepasado el 30%, por lo que convocar un referendo y perderlo podría llegar a ser contraproducente para los intereses del SNP. Entre las opciones que se barajan está la de convocar un referendo político para decidir si se quiere que le sean transferidas al Parlamento regional una serie de competencias -nunca, por ejemplo, la de sustituir al Jefe del Estado, la moneda o el Ejército-, al estilo de las CCAA en España.

Victoria del Partido Laborista y caída de los nacionalistas, en Gales

El Reino Unido también tenía otras elecciones convocadas. Las de la Asamblea regional de Gales. En este caso la victoria ha sido para los laboristas que han conseguido 30 (4 más de los que tenían) de los 60 escaños en juego. Tras ellos, el Partido Conservador, con 14 escaños (2 más), el nacionalista Plaid Cymru, con 11 escaños (4 menos) y el Partido Liberaldemócrata, con 5 (uno menos que en 2007).

Todo indica que los laboristas pactarán con los liberal-demócratas y dejarán atrás 4 años de pactos con los nacionalistas. Sin embargo, el único pacto ya descartado por parte de los ganadores es con los conservadores. La Asamblea galesa se creó en 1998 y estas han sido las cuartas elecciones regionales.

Temas: , ,

26 Comments en “Los nacionalistas ganan las elecciones regionales en Escocia, por mayoría absoluta, pero se hunden en Gales”

NOTA: Sean respetuosos con sus comentarios. Se borrarán los comentarios cuyo contenido o enlaces puedan ser considerados difamatorios, vejatorios o insultantes. Recuerden siempre que las formas importan y que hay muchas formas de decir lo mismo. Gracias por participar.
 1. JPJ (i Barcelonista... no dopat) - Sábado, 7 de mayo de 2011 a las 03:31

  Autonomista seria relativo a ‘Autonomy’.
  Lo que propone Salmond es Independence que es harto claro. Lo que no va a poder explicar es como funcionaria la economía escocesa sin la ayuda de Londres, o desengancharse de lo que sigue siendo el mercado financiero mas importante de Europa. (Y ni decir nada que los dos Bancos mas importantes de Escocia fueron ‘salvados’ por el gobierno británico.

 2. Lector internacional - Sábado, 7 de mayo de 2011 a las 12:24

  ¿Autonomista? Cameron defiende el derecho de celebrar un referendum, eso no lo niega. A lo que se va a oponer es al sí, claro está. Vaya manera de informar. Por qué habláis de Europa como si fuera España? Parece que habláis de la intransigente España, no del Reino Unido. ¿Tanto asco os produce la democracia? PSC RIP Así vais.

 3. ciudadanosfamoltapena - Sábado, 7 de mayo de 2011 a las 13:17

  Em sembla que analitzar tot a partir de l’eix nacionalista/no nacionalista porta a moltes equivocacions. Hi ha molts altres aspectes.

  Els nacionalistes escocesos han governat molt bé i ha rebut el suport de molta gent que tradicionalment vota altres partits. També el fet de voler impedir el referendum ha molestat a molta gent que sense ser independentista, no pot entendre que els partits anglesos s’hi oposin.

  En el cas de Gal.les, els nacionalistes estaven en coalició amb els laboristes que també han governat faorça bé i han canviat el seu tradicional el seu antinacionalista.

  El laborisme anglès sempre ha sigut com el psoe antibasc. Estaven contra l’autonomia, contra la lléngua a l’escola i eren molt antigal.lesos en general. En canvi, ara el lider laborista és gal.lesoparlant, vol molta més autonomia i defensa el bilingüisme.

  Podriem dir que han passat de ser el PSE de les rosadiez i redondos al PSC de Nadal i Maragall.

  Per això, una petita part de nacionalistes ara vota laborista i el Playd Cyrmu ha baixat una mica de mico ( del 22% al 19%).

 4. Alwix - Sábado, 7 de mayo de 2011 a las 14:21

  Exacte, ciudadanos, només cal veure com va anar el tema del vot passat per augmentar l’autogovern. Però cal no oblidar que això és un bloc amb una ideologia molt concreta, no un diari de veritat.

  Segurament volen la independència del Tibet, això si, coses dels clixés de l’esquerra “perquè si”.

 5. jomateix - Sábado, 7 de mayo de 2011 a las 14:48

  sou uns censuradors… no em veureu mes el pèl…

 6. Alwix - Sábado, 7 de mayo de 2011 a las 15:01

  Ja els sento “CataluÑa no es Escocia… bla, bla, bla…” Si Escòcia s’independitza democràtica i pacíficament serà molt bo la causa independentista catalana.

 7. jaume - Sábado, 7 de mayo de 2011 a las 19:50

  A un altre post d’aquest diari, es parla del cas del Quebec, i se senten càntics de joia pels resultats de les eleccions de la setmana passada on el Partit Québecois ha davallat espectacularment, sobretot en el nombre d’escons, i es fa la comparativa amb Catalunya, que si patarrim que si patarram, que ja veureu catalans sobiranistes d’aquí deu anys, que si això que si allò, sense analitzar a fons el que Canadà ha canviat arran dels referèndums, del que això ha suposat per a la llengua francesa al Quebec (i el francès, tots sabem que no és com el català, és una llengua amb molts milions de parlants arreu del món i amb un gran prestigi cultural), i el respecte exquisit que mostra l’estat FEDERAL per les decisions de les “províncies”.

  Bé, ara resulta que tres dies més tard hi ha una notícia sobre Escòcia, just en el sentit contrari. Tot són imprecacions! I a més amb l’afegitó de Gal·les, que és un cas diferent, totalment respectable, però que es troba en una altra fase del procés de reconstrucció nacional.

  Ja se sap, en aquest diari hi ha veus ciutadanistes i espanyolistes (per no dir ultranacionalistes espanyoles i cavernàries 2.0), per tant no ens hem d’estranyar trobar aquesta mena d’opinions, de fet els que entrem aquí i no som de la corda, o som de la contrària, ho fem perquè volem i perquè ens volem fer sentir; segurament és clamar al desert, però a mi personalmengt em serveix per a ordenar pensaments i arguments.
  Als diaris digitals de caire sobiranista català, també hi entren molts nacionalistes espanyols i hi diuen de la seva.
  De vegades hi ha males paraules i insults, no crec que això sigui gaire constructiu, val la pena mantenir les formes i un debat mínimament digne.

  A mi m’agradarà veure tot això d’Escòcia com es va desenvolupant, què hi diu la UE, com actua UK (ja es veu que amb total respecte, ni comparació amb el Regne d’Espanya), i quin emmirallament podem tenir nosaltres, els sobiranistes catalans en ells. segur que se n’anirà parlant. No defalliu, el camí ja ha començat i sembla que s’eixampla.

 8. Anna - Sábado, 7 de mayo de 2011 a las 21:22

  jo també he volgut dir-hi la meva però es veu que no pot ser…

 9. PrrrrT - Domingo, 8 de mayo de 2011 a las 07:09

  Es curios que pocs espanyolots hi ha comentant la noticia…

 10. Prrrrrrrt - Domingo, 8 de mayo de 2011 a las 08:51

  Jo també, Anna, però, ja se sap, els espanyolots els hi va el tema censura.

 11. LluisC - Domingo, 8 de mayo de 2011 a las 10:56

  Estigues tranquila Anna. A molts ens passa el mateix.
  No és res extrany, es tracta d’un mitjà espanyol. No es pot esperar gaire res més.

 12. xavierbcn - Domingo, 8 de mayo de 2011 a las 11:14

  por declarar ya de una vez la indepe unilateral , fronteras aduanas y a la cola detras de turquia , claro esta españa votara no a la entrada de cataluña , DIOS QUE GANAS TENGO DE VERLO , VENGA YA DE UNA VEZ A QUE ESPERAIS

 13. xavierbcn - Domingo, 8 de mayo de 2011 a las 11:32

  LOS INDEPES SON COBARDES CUANDO LE TOCA LA PELA

  jajajaja decia uno por aquie que la indepe no significa poner fronteras jajajaj ni aduanas ni aranceles , ENTONCES QUE ES LA INDEPE? LO MIO ES MIO Y LO TUYO MIO TAMBIEN ¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡ se os ve la cobardia que con la pela no se juega y sabeis que solo vendeis vuestros malos productos a españa , si por el boicot de madrid al cava el carod rovira se pego una bajada de pantalones que todavia los esta buscando , que no haria los nacionalistas por un boicot general de españa ? cantar sevillanas ? bailar una jota ? o sacar la macarena a de rodillas por las calles de sevilla ? jajajajajaaj

  venga por favor declararla ya a que esperais que la cabra de la legion no vendra

 14. iñigo - Domingo, 8 de mayo de 2011 a las 12:00

  Una de cal y una de arena. El nacionalismo escocés es como el quebequés, un gigante con `pies de barro. Hay que pedir a los políticos británicos lo mismo que a los españoles: unidad, seriedad y responsabilidad. Lamentablemente, en España, con gente como ZP o Camps, vamos por mal camino.

 15. JPJ (i Barcelonista... no dopat) - Domingo, 8 de mayo de 2011 a las 14:01

  Cataluña no es Escocia. Escocia fue un Estado en el siglo XVII, Cataluña siempre fue un pieza en algo mas grande reinventada en nación cuando a algunos industriales les dio la gana a finales del XIX. Aunque eso a Pena y Alwix les hace daño, seguro

 16. JPJ (i Barcelonista... no dopat) - Domingo, 8 de mayo de 2011 a las 14:04

  Por cierto, ni de conya va Cameron a impedir el referendo, los próximos meses van a ser pródigos en tonterías por ambos bandos que no entienden el Reino Unido, y menos sus gentes o instituciones. http://www.guardian.co.uk/politics/....referendum

 17. ciudadanosfamoltapena - Domingo, 8 de mayo de 2011 a las 18:32

  Els referendums d’autodeterminació són com el divorci o l’abortament. No es tracta de que tothom ho hagi de fer, però tampoc de prohibir-ho als que veuen en la situació problemàtica.

  Si els escocesos, catalans o quebequesos volen mantenir-se dins els seus estats, fantàstic. I si volen marxar, doncs una mica de llibertat. Que siguin les urnes les que parlin!!!

 18. kunk - Domingo, 8 de mayo de 2011 a las 19:03

  Només veieu un costat de la balança… Espanya també ven molt a Catalunya, una Catalunya que deixés de comprar a Espanya l’acabaria d’enfonsar més econòmicament, ja que no es pot pas dir que l’economia Espanyola sigui molt internacional, la major part la ven a Portugal i Catalunya…només cal veure les llistes de distribució.Jo no sóc partidari de cap mena de boicot ja que això no arregla res i no beneficia ningú. Però només demano que mireu tots els pros i contres.

 19. John - Domingo, 8 de mayo de 2011 a las 19:06

  A mi també m’han censurat uns quants missatges. Hi ha gent que no tolera el diàleg.

 20. Alwix - Domingo, 8 de mayo de 2011 a las 20:57

  JPJ, hom és independentista perquè alguna cosa fa mal, en això té raó. No és precisament agradable sentir com un perill el que hauria de protegir-te, i donar-te seguretat.

 21. Alwix - Domingo, 8 de mayo de 2011 a las 21:05

  I per cert, JPJ, ja sé que no ens convencerem mutuament de res, però com ja saps, nació i estat no tenen necessàriament gaire cosa a veure, mira l’imperi austro-hungar…

  Eslovènia tampoc no va ser independent fins fa poc, però això no treu que fos una nació… i tants d’altres. Com vosaltres dieu amb allò de “la lengua propia no importa, no importa el origen ni lo que se hacia antes en Cataluña…” dons apliqueu-ho a la gent d’ara respecte la independència; si la majoria la vol, en present, com ho aturareu?

 22. JPJ no es d'enlloc... - Domingo, 8 de mayo de 2011 a las 22:36

  Alwix, el millor exemple es EE.UU, que no passa de ser una colònia d’anglesos que es van enfadar per uns impostos. Ara be, si es fa una comparativa entre els Catalunya i Escòcia s’està falten a la veritat, no son la mateixa cosa, i no es nomes per la creació d’estats netament diferents durant el segle XVII, (encara que amb els mateixos monarques) es que Escòcia es un país i un estat prou mes antic que molts a Europa.

  Bah, tot plegat es una tonteria, la majoria d’escocesos volen tindre la unió, volen la possibilitat de fer carrera a Londres, no son pas rucs i se’n recorden que Londres fa poc va salvar l’economia.

 23. ciudadanosfamoltapena - Domingo, 8 de mayo de 2011 a las 23:10

  Cal recordar que espanya pateix un deute tan brutal que sense les aportacions catalanes quebraria al dia següent. I sense La Jonquera i Irun, espanya no podria ni exportar per carretera.

  La única sol.lució és un divorci amistós. A les males, espanya “cagaria tramuços”.

 24. para ciudadanso - Lunes, 9 de mayo de 2011 a las 13:13

  Pero que corto, corto eres. Simplemente tienes un calificativo: IGNORANTE

 25. enrique - Lunes, 9 de mayo de 2011 a las 20:35

  Después de la debacle de Quebec, el catalanismo toma como referente a Escocia y sueña que si se independiza y se queda ebn la UE ellos harán lo mismo. Pues el parlamento escocés tiene menos competencias que el catalán y si se hace una constitución , de una pajolera vez en UK, el sujeto de la soberanía será con toda seguridad los ciudadanos de UK y no los escoceses con lo que lo llevan también claro.
  Aunque he de admitir que me gustan que los independentistas tengan mayoría en escocia por dos motivios. a) porque los británicos tengan los mismos problemas que nosotros y veamos a donde se va su superioridad moral y su sistema, y b) porque estoy seguro que a los catalanistas se les helará la sangre cuando vean las consecuencias de esto en la política británica tanto interna como exterior.

 26. jaume - Lunes, 9 de mayo de 2011 a las 23:17

  potser serà exactament a l’inrevés de com tu dius:

  L’aclaparadora victòria electoral del Partit Nacionalista Escocès (SNP) a les eleccions parlamentàries de la setmana passada ha obert definitivament la ruta del referèndum d’independència anunciat pel primer ministre Alex Salmond. VilaWeb ha entrevistat el diputat nacionalista, Kenneth Gibson, per escatir els factors d’èxit de l’SNP i els plans de la nova majoria independentista d’Escòcia.

  Com pensa administrar aquesta aclaparadora victòria, l’SNP?

  Per una banda, volem assegurar poders addicionals per a Escòcia en aspectes com l’impost de societats, les ‘propietats de la corona’ (controla l’aigua i els impostos sobre les energies eòliques renovables fins a dotze milles de la costa), i la capacitat d’endeutament per a poder invertir en les infrastructures més importants estratègicament. També volem enfortir l’autogovern d’Escòcia, eixamplant les competències de la Scotland Bill, i superar les dificultats econòmiques que tenim com a país.

  Quin seria el calendari del referèndum d’independència?

  Com ha anunciat el primer ministre Alex Salmond, el farem la segona meitat de la legislatura que ara comencem, que serà de cinc anys. És una promesa electoral que ha estat generosament legitimada per les urnes i que evidentment complirem.

  Hi ha cap prioritat, com ara la recuperació econòmica, que pogués aturar el procés?

  No, per què? De fet, no hi haurà millor remei per a la recuperació econòmica que la independència.

  La majoria parlamentària es correspon amb una majoria social favorable a la independència?

  No necessàriament. La gent vota el Partit Nacionalista Escocès per moltes raons, no solament per la qüestió nacional. Per un altre costat, també hi ha independentistes que no ens voten! La majoria social per la independència, la sabrem quan fem el referèndum i haguem fet el debat sobre el nostre futur com pertoca.

  El govern britànic accepta el dret d’Escòcia de fer un referèndum. Creieu que Londres serà imparcial o que provarà d’entrebancar-lo legalment o política?

  El govern del Regne Unit provarà de dificultar el procés tant com podrà, perquè no el vol. I tota la classe dirigent britànica farà mans i mànigues per fer oposició i perquè guanyi el ‘no’.

  No temeu una fragmentació social, si Escòcia declara la independència?

  Gens ni mica. De fet, no he sentit mai ningú que suggerís una tal hipòtesi. No entenc quin sentit té.

  Teniu cap pressentiment de la reacció de la UE, si declareu la independència?

  Fa uns quants anys ja ens vam preocupar d’esbrinar-ho. Quan declararem la independència, passarem a formar part automàticament, com un estat més, de la Unió Europea. La integració serà automàtica.

  Hi ha importants moviments independentistes també a Flandes, al País Basc i a Catalunya. Què en penseu i què els diríeu?

  Em sembla que això que passa a Escòcia demostra fins on es pot arribar amb un partit nacionalista que deixi la divisió entre esquerres i dretes en un segon pla per prioritzar l’arribada de la independència. La transversalitat en pro d’un objectiu de caràcter nacional és un factor decisiu i explica l’èxit del Partit Nacionalista Escocès.

Suscripción RSS a los comentarios de esta entrada.